Tipuri de chirurgie oftalmologica cu laser

Tipuri de chirurgie oftalmologica cu laser

Tipuri de chirurgie oftalmologica cu laserChirurgia pentru corectarea vederii se numeste si chirurgie cu laser sau chirurgie refractiva, si este reprezentata de toate procedurile chirurgicale folosite pentru a corecta afectiunile ochilor. In ultimii ani s-au facut numeroase imbunatatiri in acest domeniu. In urma interventiei prin  chirurgie refractiva si chirurgie oftalmologica cu laser multi pacienti au raportat ca vad mai bine decat inainte. Multe tipuri de procedee chirurgicale corectoare pentru vedere functioneaza prin remodelarea corneei sau curatarea partii din fata a ochiului pentru a permite trecerea luminii. Alte tipuri implica transplantul de cornee.

Exista cateva moduri diferite in care se poate face chirurgia oculara, printre care:

LASIK:  se foloseste un laser scurt pentru corectarea vederii la persoanele care sufera de miopie, hipermetropie si/sau astigmatism. In timpul interventiei chirurgicale LASIK vederea este corectata prin remodelarea tesutului corneei astfel incat lumina sa se poate concentra in mod corespunzator pe retina. LASIK foloseste tehnologia frontului de unda pentru a crea o imagine detaliata a corneei.

PRK: se foloseste pentru miopie usoara, hipermetropie sau astigmatism moderat. In timpul interventiei chirurgicale PRK chirurgul remodeleaza corneea cu ajutorul laserului care emana un fascicul pulsator rece de lumina ultravioleta pe suprafata corneei la fel ca in chirurgia LASIK.

LASEK: este o varianta de PRK. Se creeaza o clapa epiteliala si apoi celulele epiteliale sunt indepartate folosind o solutie de alcool. Se foloseste un laser pentru remodelarea corneei apoi clapa este pusa la loc si fixata cu o lentila de contact moale pana cand se vindeca. Chirurgia LASEK se foloseste pentru tratarea miopiei, hipermetropiei si astigmatismului.

RLE:  este similar cu o interventie chirurgicala efectuata pentru cataracta si implica o mica incizie la marginea corneei pentru a elimina lentila naturala a ochiului si a o inlocui cu silicon sau cu o lentila de plastic. De semenea, RLK se mai numeste si PRELEX, schimb de lentila clara (CLE), extractie de obiectiv clar (CLE) si inlocuirea lentilei de refractie (RLE).

EPILASIK: este similar cu PRK,un strat foarte subtire de cornee este separat si apoi corneea este remodelata. Stratul subtire poate fi lasa liber sau inlocuit. Zona este protejata cu o lentila de contact moale pana cand se vindeca tesutul.

RK: a fost una din cele mai frecvent folosite proceduri pentru corectarea miopiei. Cu toate acestea din moment ce s-au dezvoltat tehnici din ce in ce mai eficiente pentru interventii ca LASIK si PRK,  RK  este foarte rar folosit si este considerat o procedura invechita.