Suprasolicitarea digitala a ochilor: 10 pasi pentru alinare

Suprasolicitarea digitala a ochilor: 10 pasi pentru alinare

Suprasolicitarea digitala a ochilor: 10 pasi pentru alinareO data cu cresterea numarului de persoane care lucreaza la calculator, suprasolicitarea digitala a ochilor a devenit cea mai des intalnita afectiune a ochilor legata de locul de munca. Probleme cauzate de aceasta pot varia de la oboseala fizica, productivitatea scazuta si numarul crescut de erori la locul de munca, pana la spasme minore ale ochilor si roseata.
Mai jos iti prezentam 10 pasi simpli care te pot ajuta sa reduci riscul suprasoclicitarii digitale si a altor simptome cauzate de utilizarea indelungata a calculatorului.
1. Fa-ti un control oftalmologic complet
Persoanele care lucreaza foarte mult al calculator ar trebui sa-si fac aun control compelt, inainte de a incepe sa lucreze si de atunci incolo o data pe an. In timpul examenului nu uta sa-i spui doctorului cat de des folosesti calculatorul la mnca si acasa. Masoara cat de departe tii ochii de ecran atunci cand stai pe scaun, astfel incat doctorul sa-ti poata testa cat mai corect ochii.
2. Foloseste o lumina adecvata
Suprasolicitarea oculara este cel mai adesea cauzata de lumina foarte puternica, fie cea naturala, fie artificiala. Atunci cand folosesti computerul, iluminatul ambiental ar trebui sa fie aproximativ pe jumatate la fel de stralucitor ca cel intalnit in majoritatea birourilor. Incearca sa diminuezi lumina care patrunde in incaperea in care lucrezi prin folosirea jaluzelelor si a becurilor de intensitate mica.
3. Minimizeaza efectul de oribire
Reflexiile din pereti sau suprafete finizate, la fel ca reflexiile de pe ecranul calculatorului, pot cauza suprasolicitarea ochilor. Poti instala un ecran anti-relexie si, daca ai posibilitatea, inlocieste albul d epe pereti cu o nuanta mai inchisa, mata. Daca porti ochelari, ia-ti lentile cu strat anti-relexie.
4. Upgradeaza-ti ecranul
Dca nu ai facut inca lucrul acesta, inlocuieste-ti ecranul tubular de la calculator cu unul LCD. Ecranele LCD afecteaa mai putin ochii si de obicei au o suprafata anti-reflexie. Vechile ecrane tubulare provoaca o palpaire vizibila a imaginii, aceasta fiind o cauza principala a suprasolicitarii ochilor. Chiar daca palpairea este cteodata interceptibila, ea tot poate contribui la tensionarea ochilor.
5. Modifica setarile display-ului
Ajusteaza-ti setarile dispaly-ului pentru a reduce suprasolicitarea si oboseala ochilor. Modifica setarile cu privire la:
- Stralucire: luminozitatea ecranului astfel incat sa fie aproximativ ca cea din incaperea in care lucrezi.
- Marimea textului si contrast: modifica marimea textului si contrastul astfel inca s ate simti confortabil, mai ales atunci cand ai de citit sau conceput documente mari.
- Temperatura de culoare: acest termen descrie spectrul de lumina vizibila emisa de un display color. Reducand temperatura de culoare a display-ului micsorezi cantitatea de lumina albastra emisa, care este in parte responsabila pentru suprasolicitarea ochilor.
6. Clipeste mai des
Clipitul este foarte imprtant atunci cand lucrezi la calculator. Aceasta actiune iti umezeste ochii pentru a prevenii uscarea si iritarea acestora.
7. Fa exercitii pentru ochi
O alta cauza a suprazolicitrii pchilor este oboseala provocata de focalizarerea si concentrarea indleungata. Pentru a reduce riscul de a-ti obosi ochii, fa o pauza de la a privi ecranul calculatorului cel putin o data la 20 de minute si priveste un obiect care se afla la cel putin 6 metri pentru 20 de secunde.
8. Ia pauze des
Pentru a reduce riscul de suprasolicitare a ochilor dar si durerile de gat, spate si umeri, ia pauze mai des pe durata unei zile de munca.
9. Modifica-ti locul de munca
Daca esti nevoit sa schimb privirea des intre ecranul calculatorului si o hartie printata, cel mai bine ar fi sa-ti pui hartiile pe un suport adiacent la monitor. Si pozitia incorecta iti poate cauza oboseala ochilor, asa ca ar trebui sa-ti setezi scaunul la o inaltime adecvata.
10. Ia in considerare ochelarii de calculator
Iti poti face niste ochelari de calculator personalizati astfel incat sa te bucuri d eo ingrijire profesionista a ochilor.