Dezvoltarea rapida a mijloacelor de comunicare si aparaitia noilor dispozitive electronice portabile din ultimii ani, ne-au oferit multiple cai de a accesa informatia si de a interactiona mai usor si mai eficient cu cei din jur. Dar exista un cost asociat cu toate acele mesaje si e-mailuri citite, navigarea pe internet si jocurile folosite pe telefoane, tablete si laptopuri – acest cost se numeste suprasolicitare digitala a ochilor. Mai rau este faptul ca cercetatorii sustin ca petrecerea indelungata cu ochii in aceste dispositive poate provoca daune ochilor nostrii de care inca nu suntem pe deplin constienti.
Suprasolicitarea digitala a ochilor a devenit cea mai frecventa vatamare a acestora in randul angajatilor, depasind astfel sindromul viziunii tunel carpian si tendinita. In 2012 a fost realizat un studiu, in urma caruia mai mult de 2/3 dintre adultii care au participat la acesta, au declarat ca se confrunta cu simptomele suprasolicitarii digitale ale ochilor. Multi dintre ei nu fac nimic pentru a ameliora discomfortul cauzat de acest sindrom, fie din cauza de inertie, fie din lipsa de cunoastere.
Cauze
Pe langa timpul indelungat pe care oamenii il petrec in fata calculatoarelor si dispozitivelor portabile, insasi natura ecranului digital contribuie la cresterea potentialului de suprasolicitare al ochilor, in comparatie cu citirea aceleasi informatii imprimate pe hartie. Acest lucru se intampla din cauza ca literele, pe un ecran de calculator sunt alcatuite din puncte mici sau patratele de lumina, numiti pixeli, si nu beneficiaza de densitatea uniforma si granitele definite brusc precum caracterele textelor imprimate cu cerneala pe hartie. Chiar si pe display-urile de inalta definitie, carcaterele formate dinpixeli pot fi mai greu de distins decat cele scrise pe hartie.
Chiar si imaginile de foarte buna calitate formate pe ecranele calculatoarelor creaza dificultate ochilor in a ramane concentrati. Reorientarea constanta provoaca oboseala muschiului din interiorul ochiului care focalizeaza, fiind o componenta majora a solicitarii digitale a ochilor.
Cine poate fi afectat?
In timp ce anumiti factori pot creste posibilitatea aparitiilor simptomului suprasolicitarii digitale a ochilor, persoanele care petrec mai mult de doua ore in fata calculatorului sau a dispozitivelor digitale, ar trebui sa-si reevalueze utilizarea acestora.
Gen
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii de a experimenta probleme asociate cu suprasolicitarea digitala a ochilor. Aproximativ 1/3 dintre femeile particpante la studiu s-au plans de obosela ochilor, dureri de gat si umeri, s cel putin una din 5 femei sufera de ochi uscati, viziune tulbure si dureri de cap.
Varsta
Sindromul suprasolicitarii digitale oculare este des intalnita in randul adultilor sub 55 ani. Dar adultii cu varsta de peste 45 ani, au sanse cu 14%-23% mai mici de a prezenta dureri de cap, comparativ cu colegii lor mai tineri.
Stil de viata
Persoanele care folosesc ca unealta principala la locul de munca, dispozitivele digitale, sunt mult mai predispuse la a suferi de acest sindrom.
Practic, toti cei care utilizeaza un calculator sau dispozitive electronice portabile pentru perioade lungi de timp sunt dispusi riscului de a supferi de oboseala digitala a ochilor. Acest lucru are putine de a face cu varsta sau experienta pe care o ai in autiliza aceste dipozitive.
Factori de risc
In afara de cel mai important factor de risc – timpul zilnic petrecut utilizand aceste dispozitive – alte aspecte care pot creste riscul suprasolicitarii digitale a ochilor includ:
- Cat de aproape stai de ecranul calculatorului sau cat de aproape de ochi tii dispozitivele digitale
- Tipul activitatii pentru care folosesti un anumit dispozitiv (jocurile pot cauza mult mai repde obosela ochilor decat daca ai naviga pe internet sau daca ai citi un e-book)
- Cat de des clipesti
- Cat de mult stai in fata acestor ecrane si cat de des faci pauze
- Daca aveti ochi uscati sau probleme necorectate de vedere (de exemplu astigmatism)
Semne si simptome
Cele mai comune simptome ale suprasolicitarii digitale oculare, includ:
- Ochi rosii, iritati
- Ochi uscati
- Vedere incetosata intermitenta atunci cand vizualizati ecranul au dispozitivul
- Vedere incetosata la distanta chiar si atunci cand nu mai privesti ecranul
- Dureri de cap
- Dureri de gat si/sau spate