Este important sa vizitezi medicul potrivit la momentul potrivit.
Cand trebuie sa iti faci “verificarea ochilor” asigura-te ca apelezi la medicul potrivit nevoilor tale. Oftalmologul, optometristul si opticianul joaca fiecare un rol important in oferirea serviciilor oftamologice, dar nivelele de competenta si pregatire sunt diferite in functie de fiecare tip.
Oftalmologul
Un oftalmolog este un medic care se specializeaza in ingrijirea vederii si a ochiului. Oftalmologii sunt diferiti de optometristi si opticieni prin nivelele lor de pregatire si prin ceea ce pot diagnostica si trata. Ca medic care a termint studii universitare si ani buni de pregatire in domeniu oftalmologul este licentiat in medicina si chirurgie. Oftalmologul poate diagnostica si trata toate afectiunile ochiului, poate practica chirurgie oculara si poate prescrie lentile si ochelari pentru a corecta problemele vizuale. Multi oftalmologi sunt implicati in cercetare stiintifica pentru a determina cauzele si tratamentul unor afectiuni ale ochilor.
In timp ce oftalmologii sunt pregatiti sa trateze probleme ale ochilor, exista si oftalmologi care se specializeaza intr-un anumita ramura a oftalmologiei si chirurgiei. Aceste persoane se numesc subspecialisti. Acestia fac studii care urmaresc una din subspecializari ca de exemplu glaucomul, retina, cornee, oftalmologie neurologica etc. aceste studii le permit sa trateze probleme mai complexe din zona lor.
Optometristul
Optometristul este o persoana care ofera tratament oftalmologic primar de la testarea campului viual si corectare pana la diagnoza, tratament si observarea schimbarilor vizuale. Optometristul nu este medic dar poate fi doctor in optometrie dupa ce isi realizeaza studiile de doctorat. Optometristul este licentiat sa practice optometria care implica in primul rand examinarea ochilor si testelor vizuale, prescrierea lentilelor corectoare, detectarea anormalitatilor si prescrierea medicatiei pentru diverse probleme.
Opticianul
Opticianul este un tehnician avand ca pregatire desenarea, proiectarea, verificarea si repararea ochelarilor, lentilelor de contact si a acelor dispozitive care corecteaza vederea. Ei folosesc prescriptiile oftalmologului sau optometristului, dar nu fac teste si consutatii oftalmologice si nu prescriu retete pentru corectare vizuala. Opticienii nu au voie sa puna diagnostice si sa trateze afectiuni ale ochilor.