Oftalmologia este o disciplina medico chirurgicala care se preocupa cu studierea functionarii, patologiei si anatomiei analizatorului vizual. Aparatul vizual este o parte importanta a corpului uman intrucat prin intermediul acestuia sunt furnizate o mare parte a informatiilor pe care organismul le percepe prin analizatori.
Vizitarea medicului oftalmolog este o parte importanta a intretinerii sanatatii ochiului intrucat se poate preveni dereglarea vederii sau aparitia unor boli. Cu atat mai mult, cu ajutorul provenit din oftalmologie pediatrica, prevenirea aparitiei bolilor precum si monitorizarea afectivitatii globului ocular de la o varsta frageda este necesara in dezvoltarea copilului. Sistemul vizual nu este format complet la nastere, un nou nascut cu vedere normala nu va putea vedea la fel de clar precum un adult. La varsta de patru luni, abia, ochii copilului vor putea fi capabili sa functioneze impreuna.
Ce inseamna oftalmologie pediatrica?
Usor, conlucrand, creierul va invata ca imaginle provenite din ambii ochi sa formeze una singura. In primele luni se produce cea mai rapida dezvoltare a sistemului vizual continuand pana la varsta de noua ani. Bebelusul este capabil sa recnoasca fetele familiare si usor intelege cum sa coordoneze sistemul vizual cu celelalte sisteme (cel locomotor spre exemplu). Din momentul in care poate sa distinga figurile si sa se clarifice imaginea va ajunge sa capete cunostinte cum ar fi coordonarea ochi mana in cadrul unui proces de desenare precum si recunoasterea formelor, literelor si imaginilor. Astfel procesul lui de invatare se bazeaza pe abilitatea lui de a vedea in proportie de 85%. Daca un copil nu vede bine, procesul de invatare poate fi intarziat, lumea devenind un loc foarte diferit unde a trai si a invata devine o provocare. Copilul mic fiind nu realizeaza ca nu vede bine, lumea este asa cum o percepe el.
Este foarte important ca evaluarea vederii sa se faca de la o varsta foarte frageda, pe de o parte pentru a depista eventualele probleme care il pot afecta deoarece cei mici care prezinta tulburari de vedere din nastere vor invata sa vada intr-un fel diferit fata de copii a caror vedere este normala si vor avea nevoie de ingrijiri pentru a putea invata cum sa manance, cum sa “citeasca” (cum ar fi citirea tactila), etc. Ulterior, la scoala copilul se va lovi de dificultatea de a invata si a tine pasul cu ceilalti.
Examinarile oftalmolgice care sunt facute de la varsta frageda si care pot depista problemele de vedere cat mai precoce pot spori sansele de recuperare si de a ii oferi copilului posibilitatea de a vedea normal. Este recomandata, de catre Academia Americana de Oftalmologir si Strabim o prima examinare oftalmologica a tuturor copiilor cu vaste cuprinse intre 6 luni si 1an, apoi urmata la o examinare la 3 ani si inainte de a merge la scoala.
Medicii oftalmologici vor putea sa depisteze tulburarile de vedere ale copilului pornind de la varsta de sase luni utilizand tehnologii avansate prin care se pot depista pentru a putea fi ulterior corectate: anizometria (prin compararea dioptriilor intre cei doi ochi), astigmatismul (prin afisarea neregularitatii corneei), hipermetropia (prin verificarea vederii la distanta), miopia (prin verificarea vederii de aproape – miopia fiind de cele mai multe ori genetica), siagnosticul precoce al strabismului si anizocoria (compararea simultana a pupilelor la ambii ochi).
Altfel spus, un control oftalmologic precoce poate sa previna intrucat copiii nu pot comunica daca vad bine sau nu, mai ales ca tulburarile de vedere nu cauzeaza durere ceea ce face ca parintii sa nu realizeze cand copii lor prezinta dificultati in a vedea clar. Aceste tulburari pot fi corectate din timp pana la varsta de 5 ani!