Oftalmologie pediatrica

Oftalmologie pediatrica

Oftalmologie pediatricaOftalmologia pediatrica se orienteaza pe dezvoltarea sistemului vizual si alte probleme care perturba dezvoltarea vizuala la copii. Oftalmologii au si competenta de a trata afectiuni oftalmologice care afecteaza copii. Oftalmologia pediatrica se ocupa cu chirurgie oculara complicata la fel de bine cum se ocupa si cu probleme  ce implica prescrierea ochelarilor si medicatiei. Multi oftalmologi si alti medici trimit pacientii din pediatrie la un oftalmolog pediatru pentru examinare si managementul problemelor oculare la copii. In plus fata de copiii cu probleme de vedere, mai sunt copiii care inclina capul pentru a vedea, cei care se uita crucis sau cei care rasucesc capul si sunt trimisi de obicei la un oftalmolog pediatru pentru evaluare. Oftalmologia pediatrica poate trata si adultii cu probleme in miscarea ochilor cum ar fi cei care au strabism, datorita familiarizarii lor cu aceasta afectiune.

Copiii experimenteaza o varietate de probleme cu ochii, multe din ele destul de diferite fata de cele de la adulti. Oftalmologia pediatrica gestioeaza urmatoarele tulburari:

- infectii

- strabism: este o nealiniere a ochilor care afecteaza 2-4 % din populatie si este adesea asociat cu ambliopia. Un exemplu de strabism este privirea orientata spre interior. Termenul se aplica si pentru alte tipuri de abateri, inclusiv atunci cand ochii sunt orientati spre exterior.

2_08- ambliopie: sau ochi lenesi, apare atunci cand vederea unui ochi este semnificativ mai buna decat a celuilalt, si creierul incepe sa se bazeze pe ochiul mai bun ignorandu-l pe cel cu vederea mai slaba. Ambliopia afecteaza 4% din populatie si este diagnosticata clinic atunci cand eroarea de refractie a unui ochi este mai mult de 1,5 din dioptria cealalta (anisometropia) sau unul dintre ochii nu este aliniat la pozitia normala pe o perioada lunga de timp (strabism). Managementu ambliopiei presupune corectarea unor erori de refractie semnificative si folosirea de tehnici care incurajeaza creierul sa acorde atentie ochiului mai slab.

- conducte lacrimare blocate

- retinopatie prematura

- cataracta pediatrica

- glaucom pediatric

- alte afectiuni pediatrice.