Oftalmologie

Oftalmologie

Oftalmologie, cabinet oftalmologicSunt foarte multi oameni care-si petrec o mare parte din zi in fata calculatorului, fara ochelari de protectie, fara protectie pe monitoare si ignora dese ori oboseala. Insa, oare cati merg macar o data pe an la o clinica de oftalmologie pentru un control? Ne ignoram sanatatea si apoi ne zbatem sa o recuperam.

De ce este bine sa vizitam regulat o clinica de oftalmologie?

De foarte multe ori ignoram semnele de oboseala si de epuizare pe care ochii nostrii ni le dau si ajungem intr-un cabinet de oftalmologie doar cand situatia este destul de delicata. Nu avem o educatiei a sanatatii personale foarte bine pusa la punct si tocmai de aceea nu stim nici sa fim atenti la semnalele pe care corpul nostru ni le da. Cati dintre noi folosesc ochelari cu lentila de protectie atunci cand utilizeaza calculatorul? Cati stiu ca lacrimarea excesiva, roseata, mancarimile, durerea usoara sau uscarea rapida a ochilor sunt semnale destul de evidente ca ochii nostrii sufera de o afectiune?

Primavara, in special, ochii nostrii sunt expusi la tot felul de bacterii si mai ales la polen. Acesta este sezonul cu rata cea mai mare de conjunctivita. Dar cati merg la medicul oftalmolog atunci cand au ochii rosii sau mancarimi? Multi ignora aceste simptome, iar mai tarziu lucrurile pe care noi le consideram banale pot duce la afectiuni precum Miopia, Hipermetropia, Cataracta si alte afectiuni mai complicate care pot duce, incet si netratate, la orbire.

Este bine ca macar o data pe an sa facem o vizita la o clinica de oftalmologie pentru un mic control de rutina. O masurare a campului vizual si o analizare atenta a globului ocular de catre un specialist este oricand binevenita. Putem preveni afectiuni grave care pot duce la pierderea permanenta a vederii si la afectiuni si mai grave de natura neurologica. Este recomandat curatarea ochilor in mod regulat cu ajutorul unor pansamente sterile inmuiate in apa fiarta si racita pentru a evita infectarea posibilelor zone bolnave. Niciodata nu trebuie sa ne stergem la ochi cu un prosop folosit si pentru alte zone sau cu mainile nesplate si de asemenea trebuie sa evitam pe cat posibil patrunderea in ochi a gelurilor de dus, sampoanelor, sapunurilor si oricaror alte substante chimice de acest gen.

Ochii trebuiesc feriti de lumina puternica, praf excesiv, fum excesiv, expunerea la radiatii cum ar fi cele emise de un aparat de sudura sau cele ce vin de la telefoane, tablete si asa mai departe. De asemenea trebuie sa evitam expunerea ochilor la lumina puternica precum televizor sau telefon cu cel putin jumatate de ora inainte de a adormi.

Ochii sunt cea mai importanta modalitate prin care percepem si cunoastem lumea, iar pastrarea lor intr-o stare cat mai buna ar trebui sa fie o obligativitate pentru toti. Orice lucru in exces este daunator, dar daca locul de munca ne obliga sa folosim un calculator pe termen indelungat atunci este bine sa cumparam ochelari cu lentile de protectie pentru a evita ca mai tarziu sa fim nevoiti sa putem si lentile de protectie, dar care sa aiba si dioptrii.