Oftalmologie

Oftalmologie

Oftalmologie  Oftalmologia este o parte a medicinei care se preocupa cu anatomia, fiziologia si bolile globului ocular. Un oftalmolog este un specialt in medicina si chirurgia problemelor oculare – de aceea, datorita faptului ca executa operatii pe ochi, sunt specialisti in medicina si chirurgie. Ochiul poate crea o multitudine de boli si conditii, unele care sunt in directa legatura cu partea neurologica a medicinei.

  Cu trecerea anilor, vederea se poate deteriora in urma multor factori care isi au aportul in acest proces. O vizita la oftalmologie ajuta imbunatatirea si protejarea acesteia sau tratarea unor afectiuni specifice ale ochiului. Un control periodic la oftalmologie este de preferat pentru a evita inevitabila inrautatire a vederii si aparitia constanta a durerilor din zona globilor oculari.

  Factorii care deterioreaza vederea sunt diversi, cei mai importanti fiind cei legati de viata de zi cu zi si/sau locul de munca. Utilizarea noilor tehnologii care sunt redate printr-un mediu de dispunere: smartphone, tablete, laptopuri si calculatoare, suprasolicita digital ochii – fapt care poate duce la deteriorarea vederii daca timpul petrecut in fata acestor dispozitive este prelungit. Suprasolicitarea digitala a ochilor a devenit o problema primara in deterioarea sanatatii ochilor copiilor si a angajatilor care se regasesc in fata unui monitor pentru ore insir si care nu fac nimic pentru a ameliora discomfortul creat de acest sindrom, fie din lipsa cunoasterii, fie din lipsa atentiei. De aceea, un control oftalmologic poate sa iti ofere o protectie pentru a combate efectele naturii ecranului digital fara sa oboseasca ochiul sau sa ii dauneze.

  Insa, ecranul digital fiind factorul principal care dauneaza ochilor, un alt factor este cel prin care mediul in care se lucreaza este toxic, chimic, provocand usturime, uscaciune si deteriorarea ochilor daca nu se poarta o protectie anume. De asemenea accidentele in mediul de munca de acest gen pot provoca arsuri care sunt tratate cu greu la un oftalmolog, de aceea este de preferat utilizarea protectiei specifice.

In principiu, factorii externi de orice fel pot dauna ochilor prin infectie sau neprotejarea ochilor si pot crea boli specifice cum ar fi ulciorul, strabismul, cataracta, proptosis-ul, retinita, etc.

Acestia sunt factori fizici care ataca, intr-un fel sau altul, ochii, dar exista afectuni care apar inca de la nastere, probleme interne care conduc la chirurgie si tratamente speciale pentru combaterea acestor efecte.

Miopia este genetica in majoritatea cazurilor, aceasta dezvoltandu-se pe masura ce corpul se dezvolta. Miopia poate aparea si pe parcursul dezvoltarii prin traumatisme ale globului ocular. Miopia inseamna deficienta in vederea la distanta, obiectele fiind neclare si greu de distins. Prin intermediul unui control oftalmologic se pot oferi tratatemnte: ochelari de vedere, lentile de contact, chirurgie oftalmologica, interventie chirurgicala cu laser, etc.

Daltonismul este o tulburare a vederii cromatice, majoritatea celor afectati sunt incapabili de a deosebi unele culori de altele – cum ar fi rosu de verde. Datorita evolutiei medicinei oftalmologice au fost creati niste ochelari speciali care ofera sansa celor cu daltonism de a vedea culorile la adevarat lor ccromatica.

Un control oftalmologic poate preveni inrautatirea vederii si eventual operatii chirugicale, de aceea este recomandata o vizita la un doctor oftalmologic.