Oftalmologie

Oftalmologie

2_03Oftalmologia este o ramura a medicinei care se ocupa cu anatomia, fiziologia si afectiunile ochiului. Un oftalmolog este un specialist in probleme medicale si chirurgicale legate de ochi. De cand oftalmologii fac operatii la ochi ei sunt atat specialisti in chirurgie cat si medici specialisti.

Cuvantul oftalmologie are origini grecesti insemnand stiinta ochiului. Ca disciplina este aplicata si pentru animale pentru ca diferentele dintre anatomia si fiziologia umana si cea animala sunt mici.

Oftalmologii sunt medici care au facut studii in acest domeniu si rezidentiat. In multe state, oftalmologii pot avea plurispecializare facand mai mult decat oftalmologie. Oftalmologia a fost prima ramura a medicinei care a solicitat certificare si care se manifesta in majoritatea cazurilor printr-o practica standard.

Exista mai multe specializari in oftalmologie:

Probleme ale corneei si cristalinului: aceasta specializare a oftalmologiei implica diagnosticul si managementul problemelor corneei, sclerei si irisului, incluzand distrofia de corneea, infectii microbacteriene, conjunctivita, tumori de cornee, inflamatii, probleme sistemice. Pregatirea in aceasta zona include transplantul de cornee si corectarea chirurgicala a erorilor de cornee.

Glaucomul: aceasta subspecialitate a oftalmologiei include tratamentul glaucomului si alte probleme care pot cauza distrugerea nervului optic prin cresterea presiunii intraoculare. Acest domeniu implica tratament chirurgical.

Nuro-oftalmologia: subramura a oftalmologiei care implica relatiile dintre problemele neurologice si oftalmice, se ocupa si cu patologie locala care afecteaza nervul optic si vizibilitatea.

Patologie oftalmica: subramura a oftalmologiei care se ocupa atat de oftalmologie cat si de patologie.

Chirurgie plastica oftalmica este o specializare a oftalmologiei cuprinsa in chirurgia oculofaciala plastica. Aceasta combina chirurgia orbitala si chirurgia plastica faciala pentru a corecta diverse afectiuni inestetice ale ochilor.

Oftalmologia pediatrica se ocupa cu tratarea strabismului, orbirii, problemelor genetice si anomaliior de dezvoltare, precum si probleme inflamatorii, neoplasm si alte probleme de acest fel.

Afectiuni vitroretinale: subspecialitate a oftalmologiei care implica atat proceduri chirurgicale si cat si proceduri medicale generale. Afectiunile tratate implica interpretarea ultrasunetelor, angiografiei fluorescente si electofiziologiei.