Neurooftalmologul

Neurooftalmologul

NeurooftalmologulNurooftalmologia este o subspecialitate atat neurologica cat si oftalmologica a campului vizual legata de sistemul nervos.  Un neurooftalmolog este un medic specializat in bolile  care afecteaza vederea dar care au origini in sistemul nervos, unele afectiuni comune pe care un neurooftalmolog le poate vedea includ nevrite optice, neuropatie optica, hipertensiunea idiopatica, tumori cerebrale sau accident vascular, dureri de cap, diplopie, spasm hemifacial. Unii neurooftalmologi pot trata strabismul si pot efectua interventii chirurgicale musculare optice,tratamentul hipertensiunii intracraniene idiopatce. Pot trata spasmul hemifacial cu injectii cu toxina botulimica. 

Sunt medici care se specializeaza intial fie in neurologie fie in oftalmologie sau ambele, apoi fac cursuri de formare pentru subspecialitati, in domeniul complementar.  Neurooftalmologii lucreaza de obicei in spitale mari, in centre de cercetare si predare dar pot lucra si in spatii private. Recomandarile lor ar putea veni de la neurologi, oftalmologi, endocrinologi, neurochirurgi si cardiologi. Neurooftalmologii participa de obicei la boli ale sistemului vizual care implica de cele mai multe ori nervul optic sau care controleaza miscarile ochiului sau reflexele pupilare. Se estimeaza ca Statele Unite solicita paisprezece neurooftalmologi noi pe an, cu toate acestea aproximativ cinci rezidenti in oftalmologie intra in domeniul neurooftalmologiei pe an. Acest lucru se datoreaza absentei vizitei pacientilor in cabinetele de neurooftalmologie.

Doar cazurile cele mai complexe fac referire la un neurooftalmolog. Alte motive pentru un declin al neurooftamologiei se numara specializarea grea , timpul in care se face practica si lipsa locurilor de munca in domeniu.

Combinand programe de formare de burse de subspecializare astfel incat campurile foarte procedurale sunt combinate cu mai multe specializari neuro cum ar fi medicina oculoplastica cu neurooftalmologie au fost propuse pentru acestea disparitii ale unor subspecializari.

Este important ca programele de formare a rezidentilor in discipline pe cale de disparitie sa fie consolidate, sa se caute rezidenti cu interes in acest domeniu si sa li se ofere ulterior loc de munca.

Frank B. Walsh a fost unul dintre pionierii din domeniu. Desi el nu a inventat domeniul acesta el a fost cel care l-a popularizat si l-a dezvoltat. Walsh s-a nascut la Oxbow, Saskatchewan în 1895 si a obtinut o diploma de la Universitatea din Manitoba in 1921. A intrat in Institutul de Oftalmologie Wilmer de la Universitatea Johns Hopkinsb si a inceput organizarea de conferinte neuro-oftalmologice. Walsh a elaborat primul manual de Neuro-Oftalmologie care a fost publicat in 1947 si a fost actualizat de-a lungul anilor de catre generatii de elevi.