Miopia este cea mai frecventa eroare de refractie a ochiului si a devenit mai raspandita in ultimii ani.
De fapt, un studiu recent realizat de National Eye Institute (NEI) arata ca prevalenta miopiei a crescut de la 25% din populatia Statelor Unite (in varsta de 12 pana la 54 de ani) in 1971-1972, pana la 41,6% in 1999-2004.
Desi cauza exacta a acestei cresteri a miopeniei in randul americanilor este necunoscuta, multi medici oftalmologi simt ca are ceva de-a face cu oboseala ochilor de la utilizarea computerului si alte sarcini extinse legate de vedere, impreuna cu o predispozitie genetica pentru miopie.
Simptome si semne de miopie
Daca sunteti miop, in mod obisnuit veti avea dificultati la citirea semnelor rutiere si la vederea clara a obiectelor indepartate, dar veti putea vedea bine la sarcini apropiate, cum ar fi lectura si utilizarea calculatorului.
Alte semne si simptome de miopie includ sclipirea, vederea in ceata si durerile de cap. Senzatia de oboseala cand conduci sau cand va jucati la calculator, reprezinta de asemenea, un simptom al miopiei necorectate.
Daca aveti aceste semne sau simptome in timp ce purtati ochelari sau lentile de contact, programati-va o examinare completa a ochiului cu optometristul sau oftalmologul pentru a vedea daca aveti nevoie de o prescriptie mai puternica.
Ce cauzeaza miopia?
Micopia apare atunci cand globul ocular este prea lung, in raport cu puterea de focalizare a corneei si a lentilei ochiului. Acest lucru face ca razele de lumina sa se concentreze intr-un punct in fata retinei, mai degraba decat direct pe suprafata acesteia.
Miopia poate fi de asemenea cauzata de cornee si / sau lentila prea curbata pentru lungimea globului ocular. In unele cazuri, miopia se datoreaza unei combinatii a acestor factori.
De obicei, miopia incepe in copilarie si este posibil sa aveti un risc mai ridicat daca parintii dvs. sunt miopi. In cele mai multe cazuri, miopia se stabilizeaza la varsta adulta, dar uneori continua sa progreseze odata cu varsta.
Miopia poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie de refractie. In functie de gradul de miopie, este posibil sa aveti nevoie sa purtati ochelarii sau lentilele de contact tot timpul sau numai atunci cand aveti nevoie de vizibilitate la distanta foarte clara, cum ar fi atunci cand conduceti, vedeti o tabla sau vizionati un film.
Daca sunteti miop, primul numar ("sfera") din prescriptia pentru ochelari sau prescriptia lentilelor de contact va fi precedat de un semn minus (-). Cu cat este mai mare numarul, cu atat sunteti mai miopi.
La operatia PRK, laserul indeparteaza un strat de tesut cornean, care se afla pe cornee si permite razelor luminoase sa se concentreze mai precis asupra retinei.
In LASIK - cea mai obisnuita procedura de refractie - pe suprafata corneei este creata o bresa subtire, un laser indeparteaza tesutul cornean si apoi tesutul este readus in pozitia initiala.
Apoi, exista orthokeratologie, o procedura non-chirurgicala in care purtati lentile de contact speciale cu permeabilitate rigida (RGP sau GP) pe timp de noapte, care va remodela corneea in timpul somnului. Cand indepartati lentilele dimineata, corneea va pastra temporar noua forma, astfel incat puteti vedea clar in timpul zilei fara ochelari sau lentile de contact.