Miopia este o afectiune a ochilor in care lumina care vine nu se concenteaza in mod direct pe retina ci in fata ei. De aceea in cazul miopiei imaginile situate la distanta se vad incetosate si neclare pe cand cele situate aproape se vad bine.
Oftalmologii recomanda de obicei pentru corectie lentile de contact sau ochelari. Miopia poate fi corectata si prin chirurgie refractiva desi exista cazuri de efecte secundare asociate. Lentilele de corectie au o putere optica negativa avand o fata concava si una neteda care compenseaza dioptrii pozitive excesive ale ochiului miop. Dioptriile negative sunt folosite pentru a descrie severitatea miopiei. Miopia mare sau severa este definita ca -6 sau mai mult.
Cauzele:
Ereditara - Una din cele mai frecvente cauze este cea genetica, aproximativ 89% din parintii cu miopie avand de asemenea copii miopi.
Mediul - alta cauza importanta este influenta mediului asupra muschilor globului ocular. astfel ca un exces de tonus din partea muschiului ciliar poate sa antreneze miopia prin spasme ciliare. si indicele de refractie a cristalinului poate fi modificat sub influenta temperaturilor inalte (opacifierea cristalinului). alta teorie sustine ca un efort prea mare consolideaza muschii ciliari, micsorand curbura cristalinului.
Combinatie factorilor ereditari cu cei de mediu
Patologici - exista o serie de afectiuni care determina aparitia miopiei.
Exista un risc crescut pentru miopie la persoanele de origine asiatica sau la cei cu istoric familial (mai multe persoane cu miopie intr-o familie).
Femeile au un risc mai mare de a dezvolta miopie si de asemenea, odata dezvoltata, de a avea o forma mai severa de boala decat barbatii.
Prematurii, in special cei care au retinopatie de prematuritate, au un risc crescut. Exista boli mostenite ale ochiului sau alte afectiuni care pot creste riscul de imbolnavire.
Studii recente au stabilit o legatura intre activitatile in care este folosita timp indelungat vederea la aproape (de exemplu cititul) si miopie.
Medicii specialisti recomanda ca fiecare persoana, fie ca are miopie sau nu, sa efectueze consultatii de specialitate periodic de-a lungul vietii. in afara acestor examinari de rutina se apeleaza la un consult de specialitate cand:
- un copil sau adolescent are simptomele unei miopii sau acuza vedere neclara
- miopia la un adult se inrautateste brusc
- exista modificari in toleranta lentilelor de contact (de exemplu nu mai pot fi purtate tot atat de mult ca inainte).