Lentile ochelari

Lentile ochelari

Lentile ochelariIndicele de refractie (sau indexul de refractie) al unui material pentru lentile de ochelari este un numar care reprezinta o masura relativa a eficientei refractiei (curbelor) de lumina, care depinde de cat de rapid lumina trece prin material. Aceste detalii sunt importante cand cumparam lentile ochelari.

De ce trebuie sa tinem cont cand cumparam lentile ochelari

In mod specific, indicele de refractie al unui material de lentila este raportul dintre viteza luminii in vid, impartit la viteza luminii din materialul vizat.

De exemplu, indicele de refractie al plasticului CR-39 este de 1.498, ceea ce inseamna ca lumina se deplaseaza cu aproximativ 50% mai  prin plasticul CR-39 decat prin vid.

Cu cat este mai mare indicele de refractie al unui material, lumina se misca mai lent prin el, ceea ce duce la o mai mare indoire (refractare) a razelor de lumina. Cu cat este mai mare indicele de refractie al unui material de lentila, cu atat este necesar ca lentila sa fie mai subtire.

Cu alte cuvinte, pentru o anumita putere a lentilelor de ochelari, o lentila realizata dintr-un material cu un indice de refractie mare va fi mai subtire decat o lentila realizata dintr-un material cu un indice de refractie mai mic.

Indicele de refractie al materialelor curente pentru lentilele de ochelari variaza de la 1.498 (plasticul CR-39) la 1.74 (o varietate specifica de plastic cu index ridicat). Astfel, pentru aceeasi putere de prescriptie si proiectare a lentilelor, o lentila din plastic CR-39 va fi cea mai groasa lentila disponibila si o lentila de plastic cu index mare de 1,74 va fi cea mai subtire.

Valoarea Abbe (sau numarul Abbe) al unui material de lentila este o masura a obiectivului care masoara dispersia luminii. Materialele pentru lentile cu o valoare Abbe redusa au o dispersie mare, ceea ce poate provoca o aberatie cromatica vizibila - o eroare optica vizibila cu halouri colorate in jurul obiectelor, in special a luminilor.

Cand este prezenta, aberatia cromatica este cea mai vizibila atunci cand privim prin periferia lentilelor de ochelari. Este cel mai putin vizibil cand privim direct prin zona optica centrala a lentilelor.

Valorile materialelor pentru lentilele de oglinda variaza de la un anumit nivel cum ar fi 59 (sticla de coroana) pana la un nivel scazut de 30 (policarbonat). Cu cat numarul Abbe este mai mic, cu atat este mai probabil ca materialul obiectivului sa provoace aberatii cromatice.

In plus fata de alegerea unui material pentru lentila care are un index ridicat de refractie, un alt mod de a oferi lentilelor un profil mai subtire si mai atractiv este alegerea unui design asferic.

Modelele asferice - in cazul in care curbura lentilelor se schimba treptat de la centrul lentilei pana la marginea lor - permite producatorilor de lentile sa utilizeze curbe plate atunci cand fabrica lentile de ochelari, fara a degrada performanta optica a lentilelor.

Deoarece lentilele asferice sunt mai plane decat modelele obisnuite (sferice) ale lentilelor, ele cauzeaza o marire nedorita a ochilor purtatorului. In unele cazuri, lentilele asferice imbunatatesc si claritatea vederii periferice a purtatorului.

Cele mai multe lentile de plastic cu index mare sunt realizate cu modele asferice pentru a optimiza atat aspectul cat si performanta optica a lentilelor. Cu lentile de policarbonat si CR-39, designul asferic este, de obicei, o optiune care creste costul lentilelor.