Examinarea motilitatii

Examinarea motilitatii

Examinarea motilitatiiScopul examinarii motilitatii este de a evalua integritatea supranucleara, nucleara, si caile infranucleare motorii oculare. Un neurooftalmolog ar trebui sa inceapa prin a observa pozitiile cardinale ale privirii. Neurooftalmologul trebuie sa testeze rotatiile oculare individuale si miscarile conjugate pentru ca influenta fuziunii binoculare poate masca sau simula o limitare de motilitate.

Examinatorul ar trebui sa evalueze rotatia oculara prin inregstrarea procentului normal de rotire. Toate clasele functionale ale miscarilor oculare ar trebui sa fie evaluate deoarece deficitele specifice intr-un sistem poate ajuta la localizarea problemei.

Miscarile rapide ale ochilor numite si sacade sunt testate de neurooftalmolog punand pacientul sa se uite la nasul examinatorului apoi la o tinta plasata excentric. Pot fi inregistrate ca normale, hipometrice sau hipermetrice. Medicul neurooftalmolog trebuie sa aiba in vedere sa nu depaseasca limitele sistemului de urmarire. Urmarirea anormala apare sacadat deoarece sistemul rapid de miscare a ochilor trebuie sa fie activat pentru a tine pasul cu tinta.

Sistemul de urmarire este deosebit de vulnerabil la tulburari precum febra, toxine, medicamente, dereglarea metabolismului, oboseala. La pacienti care nu pot coopera cu testarea (au un handicap neurologic sau sunt copii) se poate utiliza reflexul ocular vestibular prin manevra Doll. Acest test se bazeaza pe faptul ca pacientul este rotit orizontal apoi veritcal. La un pacient cu vedere limitata, de exemplu privirea de deasupra este sub limita, se suspecteaza o leziune supranucleara.

Daca se suspecteaza sau se descopera nealiniere oculara, ca de exemplu diplopie binoculara, cuantificarea abaterii se poate face folosind metoda arborelui transversal, tija Maddox sau testul cu sticla de culoare rosie. Pentru metoda arborelui transversal un ochi este acoperit iar ochiul deviat trebuie sa se miste. Devierea se masoara prin plasarea unei prisme peste ochi. Prisma acopera alternativ fiecare ochi. Cand miscarea de refocalizare se inverseaza inseamna ca abaterea a fost neutralizata si dimensiunile prismei folosite sunt inregistrate. Prisma cu baza larga neutralizeaza deviatiile spre interior, iar prismele cu baza mica neutralizeaza deviatiile spre exterior. Daca prismele nu sunt disponibile sau nu se gaseste nicio abatere folosind prismele, testarea cu tija Maddox poate descoperi abateri latente. Pentru a evalua un decalaj orizontal, tija Maddox are cilindrii orizontali.