Cum se dezvolta culoarea ochilor

Cum se dezvolta culoarea ochilor

Cum se dezvolta culoarea ochilorPartea colorata a ochiului este numita iris, detinand pigmentarea care determina culoarea ochiului. Culoarea ochiului uman are la origine 3 gene, 2 dintre acestea provenind de la parinti. Aceste gene sunt responsabile pentru majoritatea culorilor comune intalnite la ochi: verde, caprui si albastru. Alte culori, precum gri, mov si multiple alte combinatii nu sunt pe deplin intelese sau explicate in acest moment.

Pana nu demult, se spunea ca nuanta maro a ochilor este cea “dominanta”, iar nuanta de albastru fiind “recesiva”. Dar stiinta modera a aratat ca nuanta culorilor ochilor nu este deloc atat de simpla. De asemenea culoarea ochilor unei persoane nu apare ca urmare a combinarii culorii ochilor parintilor, ca atucni cand ai amesteca vopsea. Fiecare parinte are doua perechi de gene pe cromozom. Asadar exista o multitudine de posibilitati, in functie de norocul fiecaruia.

Cercetatorii olandezi au anuntat ca lucreaza la modalitati de a determina culoarea ochilor la adulti cu ajutorul unei analize sofisticate a ADN-ului, care poate prezice cu o acuratete de 90% daca oamenii au ochii caprui sau albastri. Cercetatorii au declarat ca aceste descoperiri au implicatii si in cazul investigatiilor medico-legale de la locul unei crime, unde recuperarea AND-ului poate da indicii despre cum poate arata suspectul.

Majoritatea bebelusilor se nasc cu ochi albastri care se inchid la culoare in primii 3 ani de viata. Acest proces are loc in cazul in care melanina, un pigment maro, care de obicei nu este prezetn la nastere, se dezvolta o data cu varsta. Copiii pot avea ochii de o culoare total diferita fata de cea a parintilor. Dar daca totusi, ambii parintii au ochii caprui, atunci cel mai probabil si copilul o sa aiba ochi caprui.

Culorile mai inchise la culoare tind sa domine, astfel culoarea maro castiga in fata culorii verzi, iar culoarea verde castiga in fata culorii albastre. Cu toate acestea cand un parinte are ochii caprui, iar celalalt parinte are ochii albastri, nu inseamna in mod automat ca bebelusul o sa aiba ochii caprui.

Sunt copii care se nasc cu irisi care nu au aceasi culoare. Acest lucru are printre cauze o trauma locala a copilului in uter sau la scurt timp dupa nastere, ori o tulburare genetica. Alte cauze pot fi inflamatia, pistrui ai irisului, sau sindromul Horner.

Examenul oftalmologic precoce este important, pentru a va asigura ca totul este in regula.