Consultatia oftalmologica este un pachet de teste realizate de un oftalmolog sau un optometrist pentru a testa abilitatea ochiului de a focaliza o imagine, si alte teste aflate in legatura cu ochii. Toti oamenii trebuie sa mearga la consultatii oftalmologice periodic ca parte din ingrijirea curenta mai ales pentru ca unele afectiuni ale ochilor sunt asimptomatice.
Consultatia oftalmologica poate detecta o posibila afectiune care poate cauza orbirea, semne si tumori, anomalii etc.
Primele teste care se fac in timpul unei consultatii oftalmologice sunt: examinare externa, acuitate vizuala, acomodare, vederea colora, punct de convergenta, reflex pupilar, distanta interpupilara, lensometrie, keratometrie, retinoscopie, refractie, acomodarea ochiului la lumina, sistem de convergenta etc,
Ideal, consultatia oftalmologica se face prin consultatie externa, urmata de teste specifice de acuitate vizuala, functii pupilare, mobilitate extraoculara, camp vizual, presiune intraoculara si oftalmologie prin pupile dilatate.
O consultatie oftalmologica minima este reprezentata de teste de acuitate vizuala, functii pupilare si mobilitate musculara extraoculara, la fel ca si oftalmoscopia realizata prin pupila nedilatata.
Consultatia oftalmologica de baza se face in urmatoarele etape:
Examinare externa: inspectarea pleoapelor, tesuturilor adiacente, mucoaselor si tesutului conjunctiv. Tesutul conjunctiv si sclera pot fi inspectate individual iar o lumina stralucitoare poate permite vizualizarea in timpul clipitului sau observarea reflexului pupilar.
Acuitate vizuala: este abilitatea ochiului de a detecta detalii fine si este masurarea cantitativa a capacitatii ochiului de a focaliza o imagine la o anumita distanta. Defnitia standard este acuitate vizuala normala si este abilitatea de a vedea zone separate dintr-un anumit unghi.
Functia pupilara: consultatia oftalmologica a functiei pupilare include inspectarea pupilelor pentru a verifica dimensiunea, forma,reactia la lumina, acomodarea etc.
Mobilitatea oculara: se testeaza in timpul consultatiei oftalmologice atunci cand pacientul acuza vedere dubla sau oftalmologul suspecteaza disfunctii neurologice. In primul rand oftalmologul verifica deviatiile cauzate de strabism, disfunctii ale musculaturii extraoculare sau disfunctii de nerv oculomotor.
Camp vizual: evaluarea acestuia nu trebuie sa lipseasca din consultatia oftalmologica de baza. Testare campului vizual se face prin verificarea campului de covergenta al fiecarui ochi apoi al amandurora pentru a verifica vederea periferica.
Presiunea oculara: se testeaza in timpul consultatiei oftalmologice cu ajutorul dispozitivelor de masurare a presiunii.
Oftalmoscopia: in timp ce oftalmologul examineaza ochiul printr-un oftalmoscop poate vedea reflexii rosiatice. Aceasta parte din consultatia oftalmologica se face de la 50 cm distanta, iar campul cromatic variaza in functie de pacient dar trebuie sa fie simetrica intre cei doi ochi. Opacitatea poate semnala cataracta. Oftalmoscopia permite oftalmologului sa vada direct retina si lte tesuturi din fundul ochiului.