Cabinetele oftalmologice sunt deschise in scopul de a oferi servicii oftamologice de specialitate (consultatii si tratamente) pentru pacienti din toate categoriile de varsta (batrani, adulti, tineri, copii).
Personalul medical angajat este dator sa isi foloseasca toata experienta acumulata de-a lungul timpului pentru a oferi servicii medicale oftalmologice profesioniste. Personalul din cabinetul oftalmologic trebuie sa se orienteze pe confortul pacientului si pe posibilitatea acestuia de a ajunge sa beneficieze de aceste servicii ( atat din punct de vedere financiar cat si al locatiei in care se afla cabinetul oftalmologic).
Personalul angajat in cabinetul oftalmologic ar trebui sa aiba ca obiective profesionale utilizarea corecta si atenta a aparaturii pentru completarea diagnosticului oftalmologic ( de exemplu, aparatul pentru perimetrie computerizata care ajuta la stabilirea diagnosticului de glaucom si alte afectiuni oculare); participarea si implicarea in congrese si conferinte astfel inct sa se mentina informat in legatura cu cele mai noi mijloace de diagnosticare si tratament care ii pot ajuta pe pacienti.
Cabinetele oftalmologice pot face parteneriate cu cabinete medicale de alta specialitate (neurologie, medicina de familia, etc) astfel incat impreuna cu acesti parteneri sa poata oferi pacientilor o evaluare cat mai coreca a starii de sanatate.
Un cabinet oftalmologic trebuie sa furnizeze urmatoarele servicii sau o parte din acestea:
Consultatii complexe pentru copii si adulti: consultatii ochelari, prescriere lentile de contact, masurarea tensiunii oculare, monitorizarea tensiunii oculare la pacientii cu glaucom, dispensarizarea pacientilor cu glaucom, degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatie diabetica, consultatie pentru orice tip de afectiune oculara.
Investigatii: camp vizual computerizat: la pacientii cu glaucom pentru urmarirea evolutiei la interval de 6 luni, pentru depistarea precoce a glaucomului la pacientii cu risc – in toate afectiunile nervului optic, in retinopatia diabetica, in degenerescenta maculara pentru aprecierea evolutiei, in afectiuni retiniene cu scaderea vederii ,tomografie maculara si nerv optic - tomograful in coerenta optica (oct) este un nou tip de diagnosticare imagistica care executa sectiuni ale retinei si nervului optic cu o rezolutie de la 1 la 15 microni. Se obtin imagini 3d a structurii retinei cu masurarea grosimii retiniene si a stratului de fibre nervoase. Tomograful utilizeaza o raza laser care scaneaza grosimea retinei si evidentiaza leziuni precoce inainte sa devina vizibile la examinarea fundului de ochi. Pentru ca nu se utilizeaza raze x, procedura se poate repeta de mai multe ori pe an. Se foloseste pentru: depistarea degenerescentei maculare, la persoanele peste varsta de 60 de ani, diagnosticarea leziunilor ereditare ale retinei, diagnosticul si evolutia inflamatiilor retiniene ( edem macular, carioretinita maculara ), accidentelor vasculare retiniene ( tromboza vena centrala a retinei, obstructie de artera centrala a retinei ).