Afectiuni oftalmologice frecvente

Afectiuni oftalmologice frecvente

Afectiuni oftalmologice frecvente Afectiunile frecvente ale ochilor sunt:

Erorile refractive – sunt cele mai frecvente probleme ale ochilor. Acestea includ: miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia, si se pot corecta  cu ochelari, lentile si in unele cazuri chirurgical.

Degenerarea maculei datorita varstei este o afectiune asociata cu imbatranirea si rezulta in deterioararea vederii detaliate si centrate,  vederea centrata este necesara pentru a vedea obiectele clar si pentru detalii de ansamblu, vederea amanuntita este necesara pentru detalii particulare.

Degenerarea maculei umeda se datoreaza vaselor de sange din spatele retinei care incep sa se dezvolte sub macula si duce la pierderea vederii centrale.

Degeneraea uscata a maculei s datoreaza procesului de imbatranire si duce la vedere incetosata. Aceasta forma uscata de imbatranire progreseaza mai incet decat cea umeda.

Afectiuni oftalmologice frecvente Cataracta reprezinta incetosarea ochiului si duce la orbire. Poate avea loc la orice varsta datorita mai multor cauze si poate fi prezenta chiar de la nastere. Tratamentul exista dar este foarte costisitor.

Retinopatia diabetica este o complicatie cauzata de diabet. Este cauza orbirii si se caracterizeaza prin distrugerea progresiva a vaselor de sange ale retinei. Retinopatia diabetica evolueaza in trei faze, faza usoara neproliferativa a retinopatiei, faza moderata nonproliferativa si faza severa nonproliferativa. Retinopatia diabetica afecteaza de obicei ambii ochi.

Glaucomul  este un grup de afectiuni care pot afecta nervul optic si duc la pierderea treptata a vederii pana la orbire. Glaucomul apare atunci cand presiunea intraoculara creste dar poate aparea si la presiune intraoculara normala. Exista doua tipuri de glaucom: cel cu unghi deschis si cel cu unghi inchis. Glaocomul cu unghi deschis evolueaza incet pe o perioada indelungata fara ca persoana sa isi dea seama. Aceasta isi da seama abia atunci cand boala este intr-un stadiu foarte avansat. Cea cu unghi inchis poate aparea brusc si este dureroasa.

Ambliopia  se refera la ochii lenesi si este cea mai comuna cauza a afectiunilor vizuale in copilarie. Ambliopia este termenul medical folosit cand vederea unuia din ochi este redusa deoarece ochiul si creierul nu functioneaza impreuna.

Strabismul implica un dezechilibru in pozitia celor doi ochi. Strabismul poate cauza privirea crucisa sau orientarea ochilor spre exterior. Ca rezultat ochii privesc in directii diferite.